Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Fietsverlichting, laat je zelf zien! Politie gaat controleren

Datum: 21 november 2017
Bron: PetersHotnews.nl

Het wordt steeds vroeger donker, de fietsverlichting moet weer aan. Veel mensen doen dit keurig, maar soms is er een reminder nodig. Vooral scholieren blijken relatief vaak zonder licht aan fietsen. Gemeenten voeren daarom samen met politie in november en december weer de fietsverlichtingscampagne.

Er vallen nog steeds relatief veel slachtoffers onder fietsers die in het donker op pad zijn. Vooral jongeren lopen risico bij een ongeval betrokken te raken. Ook blijkt dat fietsers onvoldoende aandacht besteden aan de werking van fietsverlichting: nét voor vertrek blijkt er een fietslampje kapot te zijn en vaak is er geen reservelampje of batterij in huis. Tja, en dan stappen zij toch zonder licht op de fiets.

Omdat jongere fietsers (12 tot 23 jaar) erg veel fietsen en soms nogal gemakkelijk denken over een kapotte fietslamp, lopen zij het meeste risico bij een ongeval betrokken te raken. Voor automobilisten zijn niet of slecht verlichte (brom)fietsers niet of nauwelijks te onderscheiden, zeker bij regenachtig weer. Een aanrijding is dan zo gebeurd, met alle gevolgen van dien. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een ongeval fors kleiner is, als de verlichting in orde is.

Politie controleert op fietsverlichting
De komende donkere maanden besteedt de politie extra aandacht aan de verlichting van (brom-) fietsen. Bij gebrekkige verlichting, bekeurt de politie meteen. Een boete wordt gegeven voor rijden zonder voor- en/of achterlicht en voor rijden zonder reflectie op de achterkant van de fiets, de trappers of de wielen. Heeft het fietslicht een afwijkende kleur, knippert het of draagt de fietser het op een verkeerde plek? Dan komt de fietser eraf met een waarschuwing, maar de politie kan ook besluiten hier een boete voor te geven.

Wat zijn de regels voor (losse) lampjes?

  • Bevestig lampjes bij voorkeur aan de fiets. Zorg dat de lampjes goed naar voor en achter schijnen.
  • Losse lampjes mogen alleen op het bovenlichaam. Dus niet op hoofd, armen of benen.
  • Ze mogen bevestigd worden aan kleding of tas.
  • Ze moeten goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets voor of overheen hangen.
  • Ze moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen. En niet teveel bewegen.
  • Wit of geel licht voor, rood licht achter.
  • De lampjes mogen niet knipperen.

laatst bijgewerkt op: 21 nov 2017 10:01Week van de Ontmoeting


Terug

Week van de Ontmoeting