Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Gemeente lekt persoonlijke info van ruim 400 inwoners

Datum: 04 december 2017
Bron: 0297.nl

Een gemeentemedewerker van Aalsmeer en Amstelveen heeft maandagmiddag per ongeluk de gegevens van ruim 400 inwoners rondgemaild. De informatie zoals volledige naam, adres, geboortedata en geslacht maar ook huishoudenssamenstelling en IP-adres kwam voort uit een gehouden enquête over de nieuwe website.

De gemeente wilde de participanten bedanken voor hun bijdrage maar omlijste dit onbewust met de data. De fout werd snel ontdekt en er werd gevraagd “de mail (inclusief bijlage) als niet verzonden te beschouwen” met een excuus van de verzender. Zij reageerde telefonisch desgevraagd: “Ik heb ontzettend veel spijt (…) dat ik te snel op ‘verzenden’ drukte”.

Ook een woordvoerder verontschuldigd zich namens de gemeente. “Dit had nooit mogen gebeuren en wij vinden dit vreselijk vervelend voor de betrokken personen. We bieden hiervoor onze oprechte excuses aan. Er is hier sprake van een menselijke fout.”

Eén van de gedupeerden is de Aalsmeerse Jeroen. In eerste instantie viel hem de bijlage niet op, totdat hij later nogmaals keek en hij de Excelsheet zag. "Bij het doorspitten van dit document ontstond eerst vooral ongeloof bij mij, gevolgd met teleurstelling over het feit dat juist de mensen die voor verbetering in de digitale communicatie van onze gemeente horen te zorgen, dit soort fouten maken, met alle gevolgen van dien."

Datalek

Belangenorganisatie Bits of Freedom, dat opkomt voor digitale burgerrechten, vindt dat het niet bij alleen excuses moet blijven. "Hoewel ons niet duidelijk is welke gegevens allemaal precies gelekt zijn, is het belangrijk dat de gemeente alle moeite neemt om de betrokken burgers te informeren” reageert woordvoerder Rejo Zenger desgevraagd. “Alleen al ogenschijnlijk onschuldige gegevens als een woonadres kunnen gevoelig zijn, bijvoorbeeld als iemand zijn adres geheim probeert te houden voor een boze ex. Het is belangrijk dat de mensen wiens gegevens nu per ongeluk openbaar zijn gemaakt, goed geïnformeerd worden over de mogelijke consequenties en de stappen die zij moeten ondernemen om zichzelf tegen eventuele consequenties te beschermen."

En daar is wat hen betreft de kous nog niet mee af. “Dit kwalificeert zich als een datalek, dat gemeld moet worden bij de toezichthouder. De gemeente is de controle over persoonsgegevens die door burgers aan haar zijn toevertrouwd, kwijtgeraakt.” Ook gedupeerde Jeroen hoopt dat de gemeente meer doet. "Dat al deze gegevens nu op straat liggen is natuurlijk niet meer terug te draaien, maar ik hoop wel dat de gemeente hierdoor goed is wakker geschud en gaat zorgen dat dit in de toekomst nooit meer gebeurt door bijvoorbeeld training hierover te geven aan hun personeel. Tot slot denk ik dat een iets beter excuus/een officiële reactie hier inderdaad zeker op zijn plaats zou zijn."

Medewerkers van de gemeente overleggen morgen hoe zij de situatie verder aanpakken.

laatst bijgewerkt op: 5 dec 2017 14:17


Terug