Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Verloop jaarwisseling 2011-2012

Datum: 01 januari 2012
Bron: Politie Regio Utrecht

Regio Utrecht - Tijdens de jaarwisseling hebben zich geen grote openbare ordeverstoringen of grootschalige confrontaties met de politie voorgedaan. Het aantal gemelde incidenten bij politie en brandweer was respectievelijk lager of gelijk aan de vorige jaarwisseling.

Meldingen en aanhoudingen
De politie kreeg van ongeveer 21.00 uur op 31 december tot 07.00 uur op Nieuwjaarsdag 420 meldingen. In totaal zijn 50 aanhoudingen verricht voor onder meer openlijke geweldpleging, poging tot doodslag, belediging, vernieling of vandalisme.

Geweld tegen hulpverleners
In drie gevallen was er sprake van geweld tegen hulpverleners. Hierbij zijn vijf agenten en één brandweerman gewond geraakt. Zij moesten naar het ziekenhuis om behandeld te worden. In De Bilt werden politiemensen en brandweermannen bekogeld met vuurwerk en flessen toen zij optraden bij een buitenbrand. Een politieagent werd getroffen door vuurwerk en liep een brandwond op aan zijn been. Een brandweerman raakte gewond door een fles die gegooid werd. Beide zijn naar het ziekenhuis geweest voor behandeling. Bij dit incident zijn vijf aanhoudingen verricht. In Utrecht zijn vier politieagenten gewond geraakt, toen een man zich verzette bij zijn aanhouding en een vloeistof in het gezicht van de agenten spoot. In vijf gevallen was er sprake van agressie tegen ambulancemedewerkers.

Branden in de regio
Gedurende de avond en nacht was er sprake van diverse branden in de regio. In totaal ging het om 362 branden waarvan het merendeel buiten- en containerbranden betrof. Er waren twee grote branden. In Driebergen was een meterkast van een appartementencomplex in brand geraakt. Enkele tientallen woningen zijn ontruimd en door de rookontwikkeling moesten bewoners van zes woningen de nacht elders doorbrengen.
Een grote brand heeft de zolder en de eerste verdieping van een woning in Soest (met rieten kap) zwaar beschadigd. De oorzaak is waarschijnlijk een vuurpijl.

Er ontstond brand in 31 auto's door vermoedelijk brandstichting of vuurwerk. Het merendeel betrof auto's in Utrecht (17). De overige autobranden waren in De Bilt, Westbroek, Oudewater, Zeist, IJsselstein, Maarssen, Veenendaal, Kamerik en Driebergen.

Slachtoffers vuurwerk
Ambulancemedewerkers hebben tien personen met letsel veroorzaakt door vuurwerk vervoerd naar het ziekenhuis. Vier personen raakten ernstig gewond, een persoon is een hand kwijtgeraakt. In totaal heeft de RAVU vanaf middernacht 180 ritten uitgevoerd.

Openbaar Ministerie
Vandaag zal het Openbaar Ministerie Utrecht feiten die begaan zijn tijdens de jaarwisseling beoordelen. Voor lichte feiten zal gelijk een taakstraf of boete worden opgelegd. Voor feiten als geweldpleging, vernieling, brandstichting en vuurwerkgerelateerde zaken worden de verdachten in verzekering gehouden en een aantal daarvan zal op dinsdag 3 januari op een supersnelrechtzitting voor de rechter worden gebracht.

Zaken waarvoor meer onderzoek vereist is, zullen op een latere zitting worden aangebracht.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Family Mijdrecht

Terug

Family Mijdrecht