Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Rechter stuurt Mijdrechtse brandstichter rechtstreeks door naar psychiatrische kliniek

Datum: 26 mei 2020
Bron: RTV Utrecht

Een jonge Syrische vluchteling moet voor behandeling naar een psychiatrische kliniek, omdat hij vorig jaar brand heeft gesticht in zijn woning in Mijdrecht.

De rechtbank veroordeelde de 27-jarige man vandaag tot een gevangenisstraf van 540 dagen, waarvan 151 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Omdat hij al ruim een jaar in voorarrest zit, kan hij direct worden opgenomen in een gespecialiseerde kliniek. De rechtbank volgt daarmee het advies van deskundigen die de man hebben onderzocht.

PAPIER IN BRAND GESTOKEN

Het vonnis valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Als de rechter daarin was meegegaan, had de verdachte voor zijn behandeling eerst nog een jaar in de gevangenis moeten doorbrengen. De rechter vindt bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan brandstichting door in zijn eigen woning op meerdere plekken papier in brand te steken. Daardoor heeft zijn eigen huis en inboedel veel schade opgelopen.

De woning bevindt zich in een appartementencomplex, en op het tijdstip van de brand waren de bewoners van de naastgelegen woningen aanwezig. Die woningen liepen bovendien veel rook- en waterschade op. Daarnaast heeft verdachte bij zijn aanhouding een politieagent mishandeld door de agent een stomp te geven op zijn arm.

VELDZICHT

Meerdere deskundigen hebben bij de man een complexe persoonlijkheidsstoornis vastgesteld. Daarom adviseren zij een klinische behandeling in een specialistische kliniek, gekoppeld aan een voorwaardelijke gevangenisstraf. De man zou opgenomen kunnen worden in de gesloten psychiatrische kliniek Veldzicht, die gespecialiseerd is in behandeling van mensen met andere culturele achtergronden dan de Nederlandse.

De verdachte moet de agent die hij heeft geslagen 150 euro schadevergoeding betalen. Ook draait hij op voor de nog vast te stellen schade aan het appartementencomplex.

laatst bijgewerkt op: 26 mei 2020 06:26Family MijdrechtTerug

Family Mijdrecht