Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Tristan (11) stak gevonden vuurwerk af: ‘Mama niet kijken, mijn hand ligt eraf’

Datum: 25 januari 2021
Bron: Hart van Nederland

Het nieuwe jaar kon voor de familie Groeneveld niet slechter beginnen. Op 3 januari raakte de 11-jarige Tristan uit Vinkeveen zijn vingers kwijt door gevonden vuurwerk. Hij speelde met vriendjes in de buurt, toen hij een cobra tegen kwam die hem zijn linkerhand kostte.

Tekst, foto & video: Hart van Nederland

Omdat Tristan nog erg geschrokken is van wat er is gebeurd, doet zijn moeder Pascale Groenveld het woord. Op 3 januari kwam ze thuis na haar werk en hoorde een vriendin bonken op het raam.

"De drie woorden die ik hoorde waren alleen maar: Tristan, ambulance en hand." Ze sprong zo snel mogelijk de auto in en trof in een nabijgelegen speeltuin haar zoon aan met een bebloede hand in een theedoek.

Schade aan hand

"Mama niet kijken, mijn hand ligt eraf", vertelt hij overstuur terwijl hij op de bank zit bij iemand uit de buurt. Pascale ziet de schade aan de hand en draait de knop om om haar adrenaline te onderdrukken. "We hebben die dag negen uur in het ziekenhuis gezeten", vertelt ze tegen Hart van Nederland.

Tristan heeft zijn hand nog, maar mist door de harde knal zijn wijs-en ringvinger. Zijn middelvinger en pink hebben geen vingerkootje meer en met alle medische mogelijkheden die er zijn, wordt geprobeerd zijn duim weer intact te kunnen krijgen.

Waarschuwing

Wat een onschuldig speelpartijtje in de buurt zou moeten zijn met zijn vier vrienden, liep uiteindelijk uit in een verminking en daarbij de onzekerheid in hoeverre zijn hand nog kan functioneren op de lange termijn.

"Ik wil graag de jonge kinderen en hun ouders waarschuwen voor wat er kan gebeuren als je vuurwerk oppakt of aansteekt. Maar ook het laten liggen van vuurwerk door de oudere jongeren. Die zullen beter moeten weten", aldus Pascale.

Stoer met aansteker

Pascale heeft haar zoon al vanaf het begin willen behoeden om gevonden vuurwerk niet af te steken. "Maar het blijft een 11-jarige jongen die nieuwgierig is", vult ze meteen aan.

"Helaas was die van mij het stoerste van de groep, om met een aansteker van iemand anders het vuurwerk aan te steken". Hoewel haar zoon Tristan al doorhad dat bij het afsteken er een vreemd geluid klonk, was hij al te laat om zijn hand op tijd weg te halen. "Graag wil ik aan ouders duidelijk maken dat een ongeluk als dit ieder jong kind kan overkomen".

laatst bijgewerkt op: 25 jan 2021 08:55Family Mijdrecht


Terug

Family Mijdrecht