Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Gemeente De Ronde Venen stelt "Warme Dagen Plan" in werking

Datum: 18 juni 2021
Bron: De Groene Venen

Naast de vele watersportliefhebbers die jaarlijks op en rond de Vinkeveense Plassen de zomer doorbrengen, melden zich tijdens de vakantietijd een groot aantal dagjesmensen. Die toestroom neemt de laatste jaren zodanige vormen aan dat de gemeente een speciaal plan heeft ontwikkeld om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen op een veilige manier de waterkant kunnen bereiken en ook hun auto kunnen parkeren. “Het probleem is dat er voor dagrecreanten niet zo veel mogelijkheden zijn om de plassen te bereiken,” zegt Pim Limburg, beleidsmedewerker integrale veiligheid bij de gemeente De Ronde Venen. “Een drukbezochte plek zijn de zandeilanden vier en vijf. Die zijn te bereiken via de Baambrugse Zuwe. Wanneer het mooi weer is loopt het daar binnen de kortste keren vast. Daarom hebben we het Warme Dagen Plan ontworpen dat er op gericht is het verkeer in goede banen te leiden.”

De gemeente doet er alles aan om de recreatie op en rond de plassen te bevorderen. “We zijn er trots op dat we over zo’n prachtig gebied beschikken,” zegt Pim. “We willen dus zoveel mogelijk mensen de kans bieden daarvan te genieten. Maar het probleem is dat de plassen door de natuurlijke ligging en de bebouwing er omheen soms moeilijk te bereiken zijn voor de dagrecreant. Er zijn eigenlijk maar twee plekken waar dat kan. Dat is bij de zandeilanden een en twee aan de noordoost kant. Deze eilanden met de mooie strandjes zijn geliefd bij gezinnen met kleine kinderen. Daar is een parkeerterrein waar 800 auto’s terecht kunnen. Dat gaat dus allemaal nog wel. De andere trekpleisters zijn de zandeilanden vier en vijf. Wanneer men daar op een mooie zomerse dag massaal naar toe gaat hebben we forse verkeerstechnische problemen. Dat probleem bestaat al langer, maar lijkt, sinds de coronacrisis toegenomen. Mensen kunnen niet of moeilijk naar het buitenland en zoeken hun vertier dus in eigen land. Niks mis mee natuurlijk en fijn dat ze voor Vinkeveen kiezen. En om er voor te zorgen dat dat dan ook kan hebben we dat plan bedacht. Vorig jaar hebben we er voor het eerst mee gewerkt en we hebben besloten om het dit jaar ook weer inwerking te stellen. De maatregelen die uit het plan voortvloeien zijn van toepassing wanneer de temperatuur boven de 25 graden komt.”

De verkeersmaatregelen.

Het plan is er op gericht om de doorstroming op de Baambrugse Zuwe op gang te houden. Pim: “De Baambrugse Zuwe is een smalle weg waar je elkaar bijna niet kunt passeren. Op drukke dagen kom je er ook met de fiets bijna niet doorheen. Parkeren langs de Zuwe is geen optie omdat het er veel te smal is. Om een en ander in goede banen te leiden hebben we een aantal maatregelen bedacht. Om te beginnen worden er dan een aantal verkeersposten ingericht, bemand door verkeersregelaars. Er zijn drie posten, één aan de kant van het dorp, waar je de Zuwe opdraait en een aan de andere kant bij de Viersprong. En de derde verkeerspost staat bij de inrit naar de zandeilanden. De verkeersposten staan met elkaar in verbinding en kunnen elkaar dus waarschuwen wanneer het ergens vastloopt. Vervolgens lopen er mensen rond die helpen bij het vinden van een parkeerplaats. Wanneer het er vol staat kan de toegang worden afgesloten en worden mensen doorgestuurd. Ook de botenhelling op zandeiland 4 wordt afgesloten als er onvoldoende parkeerplaatsen zijn. We kunnen zo nodig bij het begin en het einde van de Zuwe tekstborden plaatsen met de mededeling dat de weg is afgesloten. Maar in principe willen we proberen de weg open te houden voor doorgaand verkeer. En we moeten ervoor zorgen dat het gebied bereikbaar blijft voor hulpdiensten.”

Parkeren

Wanneer het parkeerterrein bij zandeiland vier vol is willen mensen nog wel eens proberen om hun auto dan maar in de berm langs de weg te parkeren. “Dat willen we voorkomen want dat leidt tot gevaarlijke situaties en opstoppingen,” zegt Pim. “Daarom worden daar rood-witte linten gespannen en gele strepen aangebracht. We overwegen om in dat gebied een algeheel parkeerverbod in te stellen voor de hele periode van 1 april tot 1 oktober. Maar daar wordt nog aan gewerkt.

Toezicht

Om er voor te zorgen dat mensen veilig kunnen recreëren zijn er gedurende de warme dagen ook een aantal beveiligers aanwezig die toezicht houden. “En dan zijn er nog onze boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren). Zij houden ook toezicht en kunnen mensen tot de orde roepen als dat nodig is. Ze hebben de bevoegdheid om boetes uit te schrijven. Zij zien ook toe op fout parkeren en kunnen dus handhavend optreden. Ook zien onze mensen er op toe dat men bij vertrek niet als dank voor het aangenaam verpozen… Daartoe hebben we extra vuilcontainers geplaatst. Alles is er op gericht om mensen een veilig en prettig verblijf aan de plas te bezorgen.”

Tekst: Piet van Buul
Foto: Arthur van der Kooij
Bron: De Groene Venen

laatst bijgewerkt op: 18 jun 2021 10:35Karwei Vacatures Mijdrecht

V.l.n.r. Isabella (boa), Pim (gemeente) , Maarten (boa)V.l.n.r. Isabella (boa), Pim (gemeente) , Maarten (boa)
Terug

Karwei Vacatures Mijdrecht