Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Vogelgriep vastgesteld in Vinkeveen, 10.000 kippen geruimd

Datum: 21 november 2021
Bron: Petershotnews.nl

Bij een pluimveebedrijf aan het Waverveensepad in Vinkeveen is zondag vogelgriep vastgesteld. Waarschijnlijk gaat het om een zeer besmettelijke variant. Om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt, zijn in de nacht van zondag op maandag zo'n 10.000 kippen geruimd.

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In een zone van tien kilometer rondom de locatie is een vervoersverbod afgekondigd. Binnen die zone liggen nog twee andere pluimveebedrijven. Zo'n vervoersverbod houdt in dat er geen vogels of eieren verplaatst mogen worden. Ook het vervoeren van strooisel voor en mest van vogels is uit den boze.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de ruiming uitgevoerd. Ook gaan ze onderzoek doen naar eventuele risicovolle contacten. Zo kijken ze of er onlangs bezoekers op het besmette bedrijf zijn geweest die daarna een ander bedrijf hebben bezocht.

Landelijke ophokplicht

Eind oktober stelde demissionair minister Carola Schouten van Landbouw een landelijke ophokplicht in. Toen werd de zeer besmettelijke variant van de vogelgriep (H5) aangetroffen in Flevoland. Die ophokplicht geldt nog altijd.

laatst bijgewerkt op: 22 nov 2021 04:36Karwei Vacatures Mijdrecht

Terug

Karwei Vacatures Mijdrecht