Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

In totaal 5 gesprongen waterleidingen gevolg van druktekst PWN

Datum: 26 november 2021
Bron: Ingezonden stukken

Bij een druktest van waterleidingbedrijf PWN zijn in totaal vijf waterleidingen gesprongen. Het zorgde gister voor overlast op onder andere de Zijdelweg en de Prinses Margrietlaan in Uithoorn. Op de meeste plekken is de waterdruk nu nog lager dan normaal en in Hoofddorp is het water nog afgesloten vanwege werkzaamheden.

Bij een druktest wordt de druk verhoogd om te meten of de waterleidingen dit aan kunnen. Dit kan, bijvoorbeeld met warm weer, nodig zijn om meer water door de leidingen te laten stromen omdat de vraag naar drinkwater hoger is. 

Een woordvoerder van het waterleidingbedrijf laat weten dat het de eerste keer is dat er zo'n druktest is uitgevoerd. Ze vertelt dat PWN de intentie heeft deze test iedere vijf of tien jaar te doen. De organisatie ziet namelijk dat de vraag naar water in droge zomerperiodes toeneemt. 

Ze vertelt dat met de test ongeveer twee lekkages werden verwacht. "Dit aantal is meer dan we hadden verwacht", vertelt ze. "Omdat we rekening hielden met lekkages hadden we opgeschaald. Het is dan ook een goede voorbereiding voor als er écht een noodgeval is."

Vijf lekkages dus en de oorzaken kunnen volgens PWN allemaal op een andere plek liggen. "Sommige waterleidingen zijn wel 100 jaar oud, maar dat zegt eigenlijk niets over de leiding. Hoe snel de leiding slijt of zwakke plekken vertoont, ligt echt aan de omstandigheden zoals de grondsoort en wat voor water er doorheen stroomt."  

In een brief aan bewoners liet PWN weten dat de test plaats zou vinden tussen 8 november en midden december. De woordvoerder laat weten dat de testen naar aanleiding van de lekken tijdelijk zijn stilgelegd. 

Tekst: NH Nieuws

laatst bijgewerkt op: 26 nov 2021 11:58Karwei Vacatures Mijdrecht


Terug

Karwei Vacatures Mijdrecht