Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Wetenschapper ontkracht 'wilde verhalen' over dode spreeuwen op de A2

Datum: 08 maart 2022
Bron: RTV Utrecht

De tientallen spreeuwen die afgelopen week dood op de A2 bij Vinkeveen lagen, waren vermoedelijk slachtoffer van een simpele navigatiefout. Dat zegt wetenschapper Erwin Kompanje in Trouw.

Tekst: RTV Utrecht

Volgens Kompanje doen bij dit soort incidenten altijd de wildste verhalen de ronde. “Dit keer werd er gespeculeerd over de vogelgriep, maar die verklaring is onjuist. Vogelgriep komt voor bij watervogels, niet bij spreeuwen. Een groep vogels die massaal te pletter valt, gebeurt nou eenmaal zo nu en dan en het gebeurt overal ter wereld”, zegt hij in Trouw.

Dat een navigatiefout zulke dramatische gevolgen heeft, komt door de manier waarop spreeuwen vliegen: vlak achter elkaar, blind vertrouwend op de voorganger. ''Zij vertrouwen op de snelheid en navigatie van hun soortgenoten. Zij richten zich op de vogels die van voren en aan de zijkant vliegen en reageren daar heel snel op. Maar bij een inschattingsfout gaat het mis en kunnen zij ergens tegenaan botsen.”

De vondst van de dode vogels leidde donderdag tot problemen voor het verkeer. Drie van de vijf rijbanen waren een groot deel van de dag afgesloten.

laatst bijgewerkt op: 8 mrt 2022 07:11Family Mijdrecht


Terug

Family Mijdrecht