Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Acht dode schapen gevonden in De Hoef

Datum: 20 december 2022
Bron: Hart van Nederland

De dierenambulance in de Ronde Venen/Amstelland trekt aan de bel over een veehouder die zijn schapen verwaarloost. Er zijn acht dode schapen gevonden en volgens Dierenambulance De Ronde Venen is het al de twaalfde keer dat er zo'n incident bij de veehouder is gebeurd. Directeur Miriam Bosman kan het dierenleed niet langer aanzien.

Tekst: Hart van Nederland

Zaterdag trof Bosman de acht dode schapen aan op een weiland in het Utrechtse De Hoef. Ze is ervan overtuigd dat de dieren door verwaarlozing om het leven zijn gekomen en dat de eigenaar voor de zoveelste keer in de fout is gegaan.

Tekst gaat verder onder de video

Herinspectie

De dierenambulance heeft al een paar keer melding gemaakt van de veehouder bij de NVWA en de politie. De NVWA laat aan Hart van Nederland weten bij het bedrijf te zijn langsgegaan en inderdaad vaker meldingen te hebben gehad over het bedrijf.

Lees ook: Bijzondere reddingsactie: naar lucht happende karpers onder het ijs gered

"Wij hebben in de weilanden een aantal dode schapen aangetroffen. De overige schapen die nog buiten liepen zijn op last van ons naar een stal gebracht", vertelt een woordvoerder van de NVWA. Na de inspectie zijn een rapport en een proces-verbaal opgemaakt. "Er volgt nog een herinspectie om te beoordelen of de situatie voldoende is verbeterd."

Houderverbod

Bosman vindt dat er te weinig gebeurt en wil dat de veehouder snel een houderverbod krijgt. "De veehouder heeft 1500 schapen verdeeld over verschillende stukjes land. Hij koopt de schapen die eigenlijk al zijn afgeschreven voor de vleesproductie goedkoop op. Vervolgens kijkt hij wel welke schapen het overleven en verkoopt die dan weer voor hun vacht."

Een houderverbod kan alleen in uitzonderlijke gevallen door de rechter worden opgelegd. Bosman vindt dat het punt nu na 2,5 jaar ruzie tussen Dierenambulance en veehouder wel is bereikt.

Schapen aangevallen door een hond

De veehouder wijst de aantijgingen van de hand. Hij denkt dat zijn schapen zijn aangevallen door een hond. "Ik heb ongeveer 600 schapen. Zaterdag om 12.00 uur hoorde ik van buurtbewoners dat er dode dieren lagen en dat de Dierenambulance was langsgekomen."

De veehouder zegt niet zijn ingelicht over de komst. Toen de NVWA belde, kwam hij zelf langs. "Een schaap vond ik met verwondingen. Als ze ziek waren, dan hadden ze allemaal verspreid gelegen. Bovendien doen honden dit om te spelen. Buurtbewoners zeggen ook dat daar honden worden uitgelaten", aldus de veehouder.

'Ik word al jaren geframed door de Dierenambulance'

De veehouder zegt juist te hebben gehandeld en de levende dieren naar de stal te hebben gebracht. De dode schapen heeft hij opgeraapt. "Ik vind het een heftige situatie. Ook word ik al jaren geframed door de Dierenambulance. Ze checken mijn perceel vrijwel dagelijks."

De veehouder bevestigt dat de NVWA, politie en brandweer in het verleden vaker bij hem langs zijn geweest. Hij ontkent zijn schapen te verwaarlozen. Volgens hem heeft een dierenarts geconstateerd dat de levende schapen in goede gezondheid verkeren.

laatst bijgewerkt op: 20 dec 2022 16:47Karwei Vacatures Mijdrecht


Terug

Karwei Vacatures Mijdrecht