Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Grote ravage en onvervangbare sieraden gestolen bij woninginbraak Mijdrecht; verdachte krijgt half jaar cel

Datum: 31 mei 2023
Bron:

Het was voor de bewoners van een huis aan de Agaat in Mijdrecht een enorme schok begin maart vorig jaar. De schuifpui was opengebroken en binnen troffen ze een grote ravage aan. Alles was overhoop gehaald en de kluis met kostbare sieraden en een flink geldbedrag was verdwenen. De deels onvervangbare juwelen waren zo'n 22.000 euro waard. Verder gingen de inbrekers aan de haal met 4.000 euro cash, beddengoed, paspoorten en een videocamera. Ook was er in huis geknoeid met yoghurt en cola.

Tekst: RTV Utrecht

De rechtbank in Utrecht veroordeelde een 50-jarige verdachte uit De Bilt vandaag tot een half jaar gevangenisstraf. Hij heeft de inbraak volgens de rechter samen met een of meerdere anderen gepleegd. Maar de man hield stellig vol dat hij onschuldig was, ook al is zijn dna in de woning aangetroffen en heeft hij een strafblad met een flink aantal eerdere veroordelingen voor inbraken.

DNA op messen

De verdachte werd aangehouden, omdat zijn dna werd aangetroffen op twee broodmessen die samen met een vleesvork in de hal van de woning op de grond lagen. Volgens de bewoonster kwamen ze uit haar keukenla.
Een buurman had rond het moment van de inbraak een groep verdachte mannen gezien bij de woning. Een van de signalementen die hij gaf past volgens de politie goed bij de verdachte: een beer van een vent van ongeveer 45 jaar.

"Ik heb hier helemaal niets mee te maken. Ik ben ook nog nooit in Mijdrecht geweest", zei de verdachte op verontwaardigde toon tegen de rechter. Maar een verklaring voor zijn dna op het bestek kon hij niet geven.
Volgens zijn advocaat komt de man uit een familie waar meer mensen strafbare feiten plegen. Hij leek daarmee te suggereren dat de inbraak ook gepleegd zou kunnen zijn door een familielid van zijn cliënt, die de messen mogelijk van huis had meegenomen. Het postuur van de verdachte zou ook absoluut niet overeenkomen met de beschrijving van de getuige.

Onwaarschijnlijk

Volgens de officier van justitie is er geen enkele reden om aan te nemen dat iemand messen om brood mee te smeren meeneemt als hij gaat inbreken. Daar was de rechter het mee eens. Messen worden doorgaans ook afgewassen na gebruik, stelde zij. Het is onwaarschijnlijk dat er dan dna-sporen achterblijven.

Bovendien zien de messen die in de hal van de woning werden gevonden er net zo uit als de messen op foto's die de bewoonster van haar complete bestek maakte. Een van de messen heeft ook hetzelfde specifieke sierrandje als meerdere messen in de keukenla. Ook het strafblad van de verdachte woog de rechter in zijn nadeel mee.

Medeverdachte vrijgesproken

Op een van de twee messen die na de inbraak op de grond lagen zat ook nog dna van een andere verdachte. Die man stond een tijd geleden terecht bij de rechtbank in Den Haag, maar werd daar vrijgesproken wegens onvoldoende bewijs.

De verdachte uit De Bilt wenste dat hij ook in Den Haag was berecht, dan zou hij zeker zijn vrijgesproken. "De Haagse rechtbank had niet de beschikking over de foto van het bestek van de bewoonster. Die verdachte heeft daardoor geluk gehad", oordeelde de Utrechtse rechter.

Toen de rechter het vonnis vanmiddag had uitgesproken, riep de verdachte boos dat hij in hoger beroep gaat. Voorlopig zit hij nog twee maanden vast. Hij zit nu een straf uit voor een misdrijf dat hij in België heeft gepleegd.

laatst bijgewerkt op: 31 mei 2023 10:47Family Mijdrecht


Terug

Family Mijdrecht