Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Explosief uit Tweede Wereldoorlog gevonden op bedrijventerrein Mijdrecht en onschadelijk gemaakt: 'Een flinke knal'

Datum: 25 januari 2024
Bron: RTV Utrecht

Update 19:40 uur - De EOD heeft de locatie vrijgegeven. Iedereen kan terug naar hun woningen of bedrijven. De ruiming was succesvol en heeft geen nevenschade veroorzaakt aan de omgeving.

Mochten bewoners of bedrijven toch schade hebben t.g.v. de ruiming dan kunnen ze bellen met de gemeente de Ronde Venen. Op de website van de gemeente is het nummer te vinden.

De reden dat er voor deze werkwijze is gekozen is omdat de ontsteker zeer instabiel was en daarom het explosief niet kon worden afgedekt met zand of worden vervoerd. Afdekken of vervoeren zou het explosief tot spontane ontploffing gebracht kunnen hebben.

---------

Op een bedrijventerrein aan de Constructieweg in Mijdrecht is een explosief uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Volgens de Veiligheidsregio Utrecht gaat het om een antitankmijn. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de mijn volgens planning om 19.00 uur onschadelijk gemaakt.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is het "een flink explosief en gaf het mede door de laaghangende bewolking een flinke knal." De mijn is vermoedelijk bij baggerwerkzaamheden gevonden en in het slipdepot bij de firma Van Schie terecht gekomen. De EOD gaat nu checken of alles ook echt is geruimd.

Tekst gaat verder onder de video.

Hulpdiensten zijn er na de eerste melding meteen op afgegaan omdat de mijn mogelijk niet veilig was, en ook omdat het gaat om een industrieterrein waar allerlei bedrijvigheid is. Eerst werd er ook gedacht dat het om meerdere explosieven ging. "De explosieven zijn instabiel, maar zolang ze er rustig liggen kan er niets gebeuren", zei de woordvoerder van de Veiligheidsregio toen.
Om de mijn veilig onschadelijk te kunnen maken, mocht binnen een straal van 200 meter niemand op straat komen. Binnen 50 meter mochten mensen wel binnenblijven maar moesten ze niet bij de ramen gaan staan, en binnen 20 meter werd alles ontruimd, meldt de veiligheidsregio. De VRU denkt dat het enkele uren zal duren voordat het gebied weer vrijgegeven wordt.

Het slibdepot waar de explosieven zijn gevonden is een opslagplek waar na het uitbaggeren van sloten het slib wordt heengebracht.

Te ontruimen gebied tbv de ruiming van het explosief

Op advies van de EOD wordt het volgend gebied ontruimd t.o.v. de Constructieweg 100 in Mijdrecht:

  • 20 meter rond het explosief alles ontruimd
  • 50 meter niemand achter de ramen maar mensen kunnen binnen in huis of bedrijf blijven.
  • 200 meter niemand op straat.

ontruimingsplan-20-50-200-meter-ui-2e16d0ba-fill-640x420_1706202593.png

 

laatst bijgewerkt op: 25 jan 2024 19:41Family Mijdrecht


Terug

Family Mijdrecht