Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

PUBLICATIES

Politie niet blij met doorplaatsen foto verdachte

Datum: 08 februari 2007

WILNIS - De politie is er niet blij mee dat op de website van Peter Bakker (www.petershotnews.nl) foto’s zijn geplaatst van een man die ervan verdacht wordt met een gestolen pinpas te hebben gepind.

De man pinde op zaterdag 16 oktober geld met een pas die niet van hem was. Hij wordt ervan verdacht samen met een vrouw de pas te hebben gestolen van een bejaarde, terwijl zij pinde in de Dorpsstraat in Wilnis.

Op de website van het regionale opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht heeft de politie onlangs foto’s van de verdachte geplaatst die met een bewakingscamera zijn gemaakt.

Bakker heeft deze foto’s overgenomen op zijn website. Dit tot ongenoegen van de politie. ,,We houden de regie natuurlijk het liefst in eigen hand. Daarom hebben we bijvoorbeeld de afspraak met RTV Utrecht dat de foto’s van verdachten meteen van de site gaan als ze zijn aangehouden. Bij derden hebben we daar geen controle op,’’ zegt de woordvoerster.

De politie moet volgens een woordvoerder van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dan ook zeer terughoudend omgaan met het plaatsen van foto’s van verdachten op het wereld wijde web. ,,Als de kat eenmaal uit de zak is , krijg je hem er niet meer in,’’ legt de woordvoerder uit.

Het doorplaatsen van foto’s op andere websites is volgens de CPB-man een grijs gebied. ,,Het is niet verboden. Maar ook niet aan te raden. Als iemand ten onrechte als verdachte wordt aangemerkt en bijvoorbeeld daardoor zijn baan verliest of zelfs moet verhuizen, kan dat een flinke claim opleveren. ’’

De verantwoordelijkheid van het doorplaatsen ligt volgens de politie volledig bij de eigenaar van de website. ,,Wij kunnen niet instaaan voor de gevolgen.’’

Peter Bakker is zich van geen kwaad bewust . ,,Ik wil de politie alleen maar helpen. Hoe meer mensen de foto zien, hoe groter de kans dat de man gepakt wordt. Zolang ik van de politie niets hoor, ga ik hiermee door.’’

Klik hier voor het artikel waar het om gaat.
Terug